Nieuwsbrief
Inloggen
v

Hornby is de Britse merkleider in de modelspoorhobby!

Hornby is een begrip en staat bekend als de Britse merkleider in de modelspoorhobby. De oprichter van het bedrijf was Frank Hornby (1863 - 1936) die in 1901 octrooi aanvroeg om een ​​uitvinding te beschermen die hij 'Verbeteringen in speelgoed of educatieve apparaten voor kinderen en jongeren' noemde. Frank Hornby kreeg zijn patent en bracht de uitvinding al snel in productie onder de naam 'Mechanics Made Easy'. Dit leidde tot de oprichting van Meccano Ltd in  1907 . Dat was het succes van het bedrijf, Frank Hornby moest zijn fabriek regelmatig naar een nieuw en groter pand verhuizen. Meccano zou een van de klassiekers aller tijden worden.

Hornby Trains was meteen een succes en het bedrijf introduceerde snel meer motoren en accessoires. In  1925 werd  de eerste elektrische trein van Hornby geproduceerd, die werkte op een netvoeding van 100-250 volt. In  1929 had Hornby een veel veiliger systeem ontwikkeld en werkten elektrische modellen op een gelijkstroombron van zes volt..

In de jaren zeventig was er een gestage stroom nieuwe locomotieven, waaronder de klassen A4, 'Footballer', King, Patriot en Duchess. Nieuwe diesels waren onder meer de hogesnelheidstrein (HST), die meteen een populair model werd. Tegelijkertijd werd een nieuwe reeks regionale en BR Mk3-rijtuigen geïntroduceerd, die het systeem vele jaren zouden dienen. De Thomas-serie werd gelanceerd in  1985. Alle productie van Hornby werd in 1995 naar China verplaatst   en het eerste totaal nieuwe 'Verre Oosten'-model was een herbouwde locomotief van de Merchant Navy-klasse, die een maatstaf zou worden voor kwaliteit voor toekomstige locomotieven en rollend materieel.

Nu eenvoudigweg "Hornby" genoemd, behoudt het bedrijf terecht de positie die het al meer dan 50 jaar bekleedt als de grootste fabrikant van modelspoorwegen in Groot-Brittannië.